Surówka Cioci Krysi

0 (0 ocen)

  • 3 min

Ten przepis dostałam od Cioci Krysi i podbił nasze podniebienia. Surówkę można jeść zaraz po przygotowaniu lub przełożyć do słoików i trzymać w lodówce nawet dwa miesiące.

  • 3 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty (2-2,5 kg),
    50 dag cebuli,
    5 marchewek, 1 słoiczek chrzanu,
    1 szkl oleju.
    Na zalewę potrzebujemy:
    10 dag cukru,
    1,5 szkl wody,
    1,5 szkl octu,
    3 liście laurowe,
    5 sztuk ziela angielskiego,
    10 ziarenek pieprzu

Surówka cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, posolić i zostawić na 2h. Po tym czasie odcisnąć i wymieszac z resztą warzyw, chrzanem i olejem. Składniki zalewy zagotować, ostudzić i wymieszać z sałatką. Gotowe :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy