Ten przepis dostałam od Cioci Krysi i podbił nasze podniebienia. Surówkę można jeść zaraz po przygotowaniu lub przełożyć do słoików i trzymać w lodówce nawet dwa miesiące.
3 min
Składniki:
1 główka kapusty (2-2,5 kg),
50 dag cebuli,
5 marchewek, 1 słoiczek chrzanu,
1 szkl oleju.
Na zalewę potrzebujemy:
10 dag cukru,
1,5 szkl wody,
1,5 szkl octu,
3 liście laurowe,
5 sztuk ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu
Surówka cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, posolić i zostawić na 2h. Po tym czasie odcisnąć i wymieszac z resztą warzyw, chrzanem i olejem. Składniki zalewy zagotować, ostudzić i wymieszać z sałatką. Gotowe :-)
Komentarze