Trochę smaki tajskie. Sałatka do słoiczka doskonała do pracy , szkoły i w podróż. Chyba najlepiej smakuje lekko schłodzona.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2-3 większe ogórki gruntowe
1 większa czerwona cebula
1 papryczka chilli
Sos: 4 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili ( ew. własny sos jak niżej )
2,5 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
LUB SOS własny : 4 łyżki octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżeczka płatków chilli , sok z 1/2 limonki
Surówka ogórkowa lekko pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte ogórki kroimy w cieniutkie półplasterki, przekładamy do durszlaka i posypujemy 2-3 łyżkami soli.
Posolone ogórki zostawiamy na durszlaku około 1 godzinę.
Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych.
Po godzinie ogórki przepłukujemy wodą, zostawiamy do odcieknięcia.
Ogórki mieszamy z cebulą i papryczką.
Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy surówkę.
Całość mieszamy i schładzamy minimum 30 minut.
Komentarze