Surówkę wieloskładnikową robię najczęściej jako dodatek do imprezowych mięs lub gdy robię sałatkę ze składników występujących w tej surówce - po prostu kradnę sobie ich troszkę do surówki.
20 min
Składniki:
1/4 główki kapusty,
biała część małego pora,
2-3 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki,
duży ogórek konserwowy lub kiszony,
kawałek papryki świeżej lub konserwowej,
trochę posiekanej natki pietruszki,
1 marchewka,
sól,
pieprz,
cukier,
olej rzepakowy ok. 1 łyżki
szczypta kwasku cytrynowego.
Surówka wieloskładnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i ostawiamy aż zmięknie. Pora drobno siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, ogórka i paprykę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę odciskamy, dodajemy resztę składników, Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, kwaskiem oraz cukrem. Polewamy olejem - lepiej robić to stopniowo niż dać za dużo, mieszamy i odstawiamy na chwilkę to przegryzienia się.
Komentarze