Surówka wieloskładnikowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Surówkę wieloskładnikową robię najczęściej jako dodatek do imprezowych mięs lub gdy robię sałatkę ze składników występujących w tej surówce - po prostu kradnę sobie ich troszkę do surówki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty,
    biała część małego pora,
    2-3 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki,
    duży ogórek konserwowy lub kiszony,
    kawałek papryki świeżej lub konserwowej,
    trochę posiekanej natki pietruszki,
    1 marchewka,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    olej rzepakowy ok. 1 łyżki
    szczypta kwasku cytrynowego.

Surówka wieloskładnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i ostawiamy aż zmięknie. Pora drobno siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, ogórka i paprykę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę odciskamy, dodajemy resztę składników, Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, kwaskiem oraz cukrem. Polewamy olejem - lepiej robić to stopniowo niż dać za dużo, mieszamy i odstawiamy na chwilkę to przegryzienia się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy