Surówka z pomidorami, ogórkiem i rzodkiewkami

0 (0 ocen)

Lekka multiwitaminowa przekąska lub uzupełnienie tradycyjnego obiadu.

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
    1/2 ogórka zielonego
    1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
    1/2 główki sałaty lodowej
    1/2 pęczka kolorowych rzodkiewek
    50g fety lub sera białego typu greckiego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    natka pietruszki, koperek, szczypiorek,
    sól, pieprz

Surówka z pomidorami, ogórkiem i rzodkiewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Kukurydzę osączamy na sicie. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę przekrawamy w pół talarki. Sałatę kroimy w paski, fetę w sześcian. Zioła dokładnie płuczemy, siekamy, dodajemy do warzyw, polewamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrożnie mieszamy. Surówkę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu aby nie tracić cennych wartości odżywczych.

Porady

W lecie warto zioła umyć, posiekać i zamrozić w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Zimą zachwycą nas swoją świeżością i aromatem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy