Surówka z kapusty kwaszonej

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kapusta jest najpopularniejszym warzywem w naszym kraju.Słynąca z walorów zdrowotnych jest chętnie konsumowana w postaci różnych potraw.

  • Łatwy

Składniki:


  • - kapusta kwaszona: 800 gramów
    - marchew duża: 1 sztuka
    - jabłko duże: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 10 łyżek
    - pieprz: 0.5 łyżeczki

Surówka z kapusty kwaszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kupując kapustę,zwróćmy uwagę czy jest naturalnie kwaszona,ponieważ na rynku można spotkać kapustę z dodatkiem środków przyspieszających kiszenie.A jak wiadomo najlepsza jest naturalnie ukwaszona. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy.Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach,a cebulę drobno siekamy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą,dodajemy przyprawy i oliwę.Mieszamy i odstawiamy.Surówkę dobrze jest przygotować przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Najlepiej smakuje podana do ryby.

Komentarze

Podobne przepisy