Surówka z rzeżuchą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć potraw z rzeżuchą, którą zawsze sama wysiewam. Dzięki niej nawet taka prosta surówka z jabłek nabiera „charakteru”.

Składniki:

  • ● 25 dag rzeżuchy
    ● 40 dag jabłek
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki majonezu
    ● cukier
    ● kwasek cytrynowy
    ● sól

Surówka z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzeżuchę płuczemy
    pod bieżącą wodą, osuszamy
    i siekamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Jajka gotujemy na
    twardo, obieramy i siekamy.
  • 2. Rzeżuchę, jabłka i jajka mieszamy
    z majonezem, doprawiamy
    do smaku cukrem, solą
    i kwaskiem cytrynowym.

Porady

Zamiast kwaskiem cytrynowym sałatkę możemy doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy