Świąteczny śmietankowiec

0 (0 ocen)

Ta słodka propozycja troszkę odbiega od tradycyjnych świątecznych wypieków, choć niewątpliwie kolorystycznie jak najbardziej wpasowuje się w bożonarodzeniową atmosferę:)

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę 20 cm x 10 cm:

    250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
    250 ml jogurtu greckiego
    1 cukier waniliowy (10g)
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    50 ml mleka
    1 zielona galaretka
    1 czerwona galaretka (najlepiej wiśniowa)

Świąteczny śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdą z nich rozlać na pół w taki sposób by w naczyniach były równe ich pojemności, dzięki temu warstwy galaretek po zastygnięciu będą równe..
  • 2. Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrami.
  • 3. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać, aż się rozpuści, cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić i połączyć mikserem z masą śmietanowo - jogurtową.
  • 4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wylać jedną część zielonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. Gdy zastygnie, wlać 1/3 masy śmietanowej. Wstawić ponownie do zamrażalnika do zastygnięcia. Następnie wylać połowę czerwonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. I tak postępować dalej z kolejnymi warstwami, wylewając je tak by wyglądały jak na zdjęciu. Gdy ostatnia warstwa zastygnie, deser wstawić do lodówki i kroić najlepiej po upływie 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy