Świderki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie polecane na szybki obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu świderki
    25 dag pieczarek
    1 mały pęczek natki pietruszki
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    3 i 1/2 łyżki masła
    1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
    sól
    papryka
    gałka muszkatołowa
    1 płaska łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu

Świderki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić na pół. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić wzdłuż na małe cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 2. Na patelni stopić dwie łyżki masła. Poukładać na nim cebulę i pieczarki. Nie poruszać patelnią do chwili, gdy pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Wtedy dolać wino, doprawić solą, ziarnami kolorowego pieprzu i gałką muszkatołową. Dodać łyżkę masła, żeby powstał sos.
  • 3. Makaron odcedzić, przelać gorącą wodą, dokładnie odsączyć i wymieszać z pozostałym masłem. Przełożyć na półmisek, obłożyć pieczarkami z cebulą, polać sosem. Posypać natką pietruszki, oprószyć papryką.
    Zaraz podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy