Świderki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić na pół. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić wzdłuż na małe cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
2.Na patelni stopić dwie łyżki masła. Poukładać na nim cebulę i pieczarki. Nie poruszać patelnią do chwili, gdy pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Wtedy dolać wino, doprawić solą, ziarnami kolorowego pieprzu i gałką muszkatołową. Dodać łyżkę masła, żeby powstał sos.
3.Makaron odcedzić, przelać gorącą wodą, dokładnie odsączyć i wymieszać z pozostałym masłem. Przełożyć na półmisek, obłożyć pieczarkami z cebulą, polać sosem. Posypać natką pietruszki, oprószyć papryką.
Zaraz podawać.
Komentarze