Swojski makaron

0 (0 ocen)

Dobry rosół lub zupa nie może obejść się bez dobrego makronu a najlepszy jest ten, który zrobimy sami.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    1/3 szklanki ciepłej wody
    6 jajek
    3 łyżki oliwy
    szczypta soli

Swojski makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Swojski makaron 1. Przesiej mąkę na stolnicę. Na środku kopczyka zrób wgłębienie, wlej wodę wbij jajka, oliwę oraz szczyptę soli,wyrobić elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i niech odpocznie ok 10 min. Ciasto podzielić na mniejsze części.
  • Swojski makaron 2. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto wałkować na cieniutkie placki. Przełożyć i poczekać aż troszkę obeschną ok. 10 min. Pokroić w nitki, paski, łazanki jak kto woli.
  • Swojski makaron 3. Wyłożyć na ściereczkę aby troszkę przeschnął. Wodę zagotować z solą dodać makaron i gotować do miękkości. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy