Swojski makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno ono być elastyczne.
2.Do ciasta dodajemy powoli wode i zagniatamy ciasto.
3.Kulę ciasta dzielimy na 2-3 części.
4.Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek (podsypujemy ciasto mąką żeby się nie przykleiło do blatu).
5.Ciasto rolujemy jak roladę i zaczynamy krojenie. Kroimy w jak najcieńsze paseczki.
6.Gdy skończymy, posypujemy wstążki makaronu mąką. Czynność powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.
7.W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.
Wrzucamy partiami makaron. Od wypłynięcia gotujemy kilka minut ok 3 minut. W zależności od grubości naszego makaronu. Niestety musimy próbować czy jest dobry.
8.Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Komentarze