Sycąca zapiekanka

0 (0 ocen)

w sosie jajecznym

Składniki:

  • 250 g makaronu
    25 dag kiełbasy cienkiej
    1/2 cebuli
    słoiczek papryki konserwowej

    Sos jajeczny:
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    dodatkowo:
    żółty ser
    majonez

Sycąca zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
    Paprykę pokroić w paski.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wysypać mąką.
    Ułożyć makaron, na nim kiełbasę z cebulą a na samym wierzchu paprykę.
  • 2. Sos:
    jajka ubić trzepaczką, doprawić przyprawami, dodać śmietanę- wymieszać.
  • zapiekanka 3. Zapiekankę polać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec pod przykryciem 20 min.
  • 4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem i posypać żółtym serem. Piec jeszcze kilka minut w temp 150 stopni aż ser się rozpuści.

Komentarze

Podobne przepisy