Sycąca zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zapiekanka z sosem od spaghetti. Moja rodzina bardzo ją lubi. Na jednym razie jej zrobienia się nie skończy :)

  • 35 min

Składniki:

  • - makaron penne
    - tacka mięsa mielonego
    -dwa sosy do spaghetti
    -jeden brokuł lub paczka mrożonego
    -mozzarella
    -dwie cebule
    -2 ząbki czosnku
    -kilka pieczarek
    -4 plastry sera tostowego
    -kawałek masła(do wysmarowania naczynia)
    -pieprz,sól, oregano,ostra papryka

Sycąca zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron al dente robimy według przepisu na opakowaniu. Brokuł wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż zrobi się miękki. Pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy do małego garnuszka i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, w między czasie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na patelnie delikatnie ją solimy i pieprzymy. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy mięso mielone i przeciągnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawiamy pieprzem, solą, oregano i dodajemy odrobinę ostrej papryki. Gdy mięso będzie już gotowe, wsypujemy sos do spaghetti robimy go wg przepisu na opakowaniu. Brokuł odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondelku rozrabiamy drugi sos od spaghetti, wg przepisu na opakowaniu. Dużą brytfankę smarujemy masłem i warstwami układamy makaron polewamy sosem i wrzucamy pieczarki na to dajemy makaron, mięso mielone,makaron,mięso mielone, trochę makaronu, brokuły, resztkę pieczarek i sosu i na wierzch kładziemy pokrojoną mozzarellę i ser tostowy. Przykrywamy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy ok. 15, 20 minut.

Porady

Nie trzeba koniecznie dawać drugiego sosu. Wychodzi duża i malutka brytfanka.

Komentarze

Podobne przepisy