SZARLOTKA CYTRYNOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najłatwiejszy przepis na aromatyczny jabłecznik z nutą cytryny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3/4 kostki margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklnki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    otarta skórka z 1 cytryny
    Dodatkowo:
    1,5 kg jabłek
    cukier
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka masła

Szarlotka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach,przesmażyć z dodatkiem masła i cukru ( ilość cukru w zależności jakie są kwaśne) oraz cynamonu.Margarynę utrzeć z cukrami,dodać żółtka,następnie całe jajko ,śmietanę,skórkę z cytryny.Na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części,w tym jedną mniejszą.Większą częścią wyłożyć nasmarowaną blaszkę,na ciasto wyłożyć przesmażone ,przestudzone jabłka.Na wierzch układać paseczki z pozostałego ciasta tworząc kratę.Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy