Szarlotka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Klasyczne ciasto o wzbogaconym aromacie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    3 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sok i skórka z jednej cytryny

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg mało soczystych jabłek
    Rodzynki, orzechy – opcjonalnie
    Otarta skórka z cytryny
    Cynamon
    Cukier do smaku

Szarlotka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, bakaliami i skórką, posłodzić do smaku. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.

Komentarze

Podobne przepisy