Szarlotka po irlandzku

0 (0 ocen)

Małe co nieco dla wielbicieli szarlotek

Składniki:


  • 2 jajka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    łyżeczka mielonych goździków
    pół łyżeczki cynamonu
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
    1/4 szklanki mleka
    3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkę

Szarlotka po irlandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik na 185 stopni.
    Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
    Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj.
    Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj.
    Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj.
    W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj.
    Ciasto będzie dość gęste,zbite.
    Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem.
    Piecz ok 45-50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy