Szarlotka po melsztyńsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach,kruchuteńkie.Często serwowane jako deser w naszym rejonie.Przepis ten mam od koleżanki która pracowała w kuchni Melsztyńskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki zwykłej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    2 kg jabłek
    cynamon

Szarlotka po melsztyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.

    Mąkę cukier jajka margarynę proszek posiekać nożem na stolnicy i zarobić ciasto,podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blaszkę dać jabłka posypać lekko cynamonem i przykryć drugim ciastem. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy