Szarlotka pyszotka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to prosty, pyszny deser który dostarczy chwilę rozkoszy podniebieniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1/2 kg mąki
    3/4 kostki masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    cukier waniliowy
    Reszta składników:
    1 kg jabłek
    cynamon
    4 białka
    1/3 szkl cukru
    1 kisiel cytrynowy
    cukier puder

Szarlotka pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć żółtka z cukrem i zagnieść kruche ciasto z reszty składników. 1/3 zagniecionego ciasta włożyć do zamrażarki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na to wyłożyć 2/3 ciasta. Obrać jabłka i zatrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać cynamon i wypełnić tortownicę. Piec w temp. 180 stopni ok. 25-35 minut. Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel cytrynowy. Wyłożyć masę białkową na upieczone ciasto i jabłka, piec kolejne 15-20 minut. Następnie na to wszystko zetrzeć kawałek zamrożonego ciasta. Ostudzone ciasto można przyozdobić cukrem pudrem lub cynamonem, wedle uznania. Smacznego :)

Porady

Jeżeli jabłka są bardzo soczyste należy odcisnąć z nich nadmiar soku, aby ciasto nie było zbyt wodniste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy