Szarlotka tatrzańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szarlotka tatrzańska to ciasto mało słodkie z dużą ilością jabłek odmiany szarej renety, a ciasto kruche jest w zasadzie tylko dodatkiem. Wygląd tego ciasta zawsze mnie intrygował, wobec czego prędzej czy później musiałam je upiec. Szarlotka bardzo dobra, najsmaczniejsza drugiego i kolejnego dnia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 22 x 30 cm

    mąka pszenna 1 szklanka 175 g
    mąka krupczatka 1 szklanka 190 g
    masło 200 g
    żółtka z 4 jaj
    cukier puder 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    gęsta śmietana 1 łyżka
    jabłka 2 kg szara reneta
    cynamon 2 łyżeczki, cukier puder 1-2 łyżeczki

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki, masło, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier puder posiekać razem, a potem krótko zagnieść. Można użyć malaksera co ułatwi i przyspieszy przygotowanie ciasta. Formę posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części, mniejszą owinąć folią schłodzić w zamrażarce, a z pozostałej wylepić spód szarlotki. W czasie przygotowania jabłek spód ciasta schłodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
    Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć cienko na szatkownicy. Plastry posypać cynamonem i cukrem pudrem, bardzo delikatnie wymieszać, aby ich nie połamać. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, układając plastry poziomo, wyrównać. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch. Ciasto piec przez 60-70 minut, aż wierzch się zarumieni.
    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy