Szarlotka tatrzańska

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo szybka do wykonania szarlotka na bazie trzech ciast przełożona jabłkami pieczona w całości. Podawać z gałką lodów,bitą śmietaną i małą czarną :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1,5 kg jabłek (waga po obraniu)
    1 łyżeczka cynamonu

    Dekoracja:
    cukier puder

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 3 części.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem.
  • 3. Formę o wymiarach 21*21 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część ciasta, wyłożyć jabłka, druga część ciasta, jabłka i ciasto. Piec w całości ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy