Bardzo szybka do wykonania szarlotka na bazie trzech ciast przełożona jabłkami pieczona w całości. Podawać z gałką lodów,bitą śmietaną i małą czarną :)
Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 3 części.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem.
3.Formę o wymiarach 21*21 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część ciasta, wyłożyć jabłka, druga część ciasta, jabłka i ciasto. Piec w całości ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze