Szarlotka tatrzańska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jadłam podobna podczas pobytu w Zakopanym, Spróbowałam więc zrobić ją po swojemu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche
    4 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny
    2 łyżki smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek

    Dodatkowo
    3 kg jabłek
    Cynamon
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki kaszy manny

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche zagniatamy i chłodzimy
    Następnie dzielimy na pół.
    Jedną część wykładamy blaszkę i podpiekamy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*

    Jabłka obieramy i kroimy na 1.5 mm plasterki. Posypujemy cukrem , cynamonem i kaszą.
    Lekko mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto, mocno uciskając, jednak uważając by plasterki nie popękały będą się tworzyły pagórki i dołki ale o to chodzi) .
    Jabłka przykrywamy rozwałkowaną 2 częścią ciasta i robimy w niej otwory.

    Pieczemy 35 minut w 180*
    wielkość formy standardowa 36x24,5

Porady

Kroić bardzo schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy