Szarlotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowac kruche ciasto. Rabarbar umyć, obrać, pokrajać na kawałki i lekko podsmażyć dodając pod koniec szklankę cukru. Ciasto wyjąć z lodówki . 3/4 rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Podpiec w gorącym piekarniku na jsnozłoty kolor. Wyjąć ciasto, posypać połową tartej bułki, nałożyć dżem rabarbarowy, posypać resztą bułki, a na wierzchu kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika i upiec na rumiano. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru ( pół szklanki ); pianę wyłożyć na upieczoną szarlotkę i wstawić jeszcze do przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień piekarnika; trzymać tak długo, aż piana nabierze koloru jasnej słomki.
Komentarze