Szarlotkowy torcik

0 (0 ocen)

Uwielbiam jabłka i pomyślałam że zrobię je w postaci torciku na zimno z galaretkami!!

Składniki:

  • 2,5kg jabłek
    3 galaretki brzoskwiniowe
    250ml śmietany 30 %
    10 łyżek cukru
    opakowanie biszkoptów
    2 łyżeczki żelatyny

    tortownica 24 cm

Szarlotkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy pozbawiając je gniazd nasiennych,kroimy i dusimy w garnku z dodatkiem wody(ja użyłam jabłek ze słoiczka usmażonych latem- szare renety). Dusimy tak długo dopóki się ie rozpadną i zamienią się w mus dodajemy 6 łyżek cukru.Wówczas dodajemy galaretki plus 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody. Ciepło lecz nie gorącą masę wylewamy na biszkopty (ułożone w tortownicy) .Całość studzimy a następnie w lodówce czekamy aż stężeje masa.Ubijamy śmietanę a 1 łyżeczkę żelatyny plus 4 łyżki cukru rozpuszczamy w 1/4 szk wody i chłodną dodajemy do śmietany miksujemy .wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do lodówki

Porady

Cały torcik posypałam startą czekoladą i cynamonem. Można samemu upiec biszkopt z 2 jajek 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru i odrobinki proszku do pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy