Szarlotkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy pozbawiając je gniazd nasiennych,kroimy i dusimy w garnku z dodatkiem wody(ja użyłam jabłek ze słoiczka usmażonych latem- szare renety). Dusimy tak długo dopóki się ie rozpadną i zamienią się w mus dodajemy 6 łyżek cukru.Wówczas dodajemy galaretki plus 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody. Ciepło lecz nie gorącą masę wylewamy na biszkopty (ułożone w tortownicy) .Całość studzimy a następnie w lodówce czekamy aż stężeje masa.Ubijamy śmietanę a 1 łyżeczkę żelatyny plus 4 łyżki cukru rozpuszczamy w 1/4 szk wody i chłodną dodajemy do śmietany miksujemy .wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do lodówki
Porady
Cały torcik posypałam startą czekoladą i cynamonem.
Można samemu upiec biszkopt z 2 jajek 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru i odrobinki proszku do pieczenia.
Komentarze