Tort szarlotkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wałkujemy 3 placki do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy kolejno każdy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem10 min mieszając.Dodajemy 5 łyżek gorącej wody i galaretkę.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na pierwszy wystudzony placek,przykrywamy drugim.
Gotujemy na mleku gęsty budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dodajemy budyń i aromat.
Smarujemy drugi placek kremem i przykrywamy trzecim plackiem.
Wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Porady
wierzch można posypać dodatkowo kokosem i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze