Szaszłyczki naleśnikowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Efektowny sposób na danie podane inaczej

  • 40 min

Składniki:

  • ---CIASTO---

    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki wody gazowanej (w zależności od gęstości)
    - 1 szklanka mąki
    - 2 jajka
    - szczypta soli
    - 3 łyżki oleju
    - przyprawa uniwersalna

    ---FARSZ---

    - 1 paczka mrożonego szpinaku
    - 3 ząbki czosnku
    - ser feta
    - 2 łyżki masła
    - parmezan

    ---DODATKOWO---

    -pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
    -liście szpinaku

Szaszłyczki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki 1. ---CIASTO---

    Dodajemy jajka, mleko, mąkę i trochę soli. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy. Gdy ciasto jest za gęste stopniowo dolewamy wodę. Dodajemy przyprawy i smażymy naleśniki.
  • Farsz 2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Wyciskamy czosnek i smażymy. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy wg uznania, upodobań i smaków.
    Rozkładamy naleśnik i smarujemy szpinakiem. Układamy ser feta i zwijamy w rulon.
  • szaszłyk 3. Kroimy na mniejsze kawałki i nabijamy na patyczek do szaszłyków oddzielając świeżymi listkami szpinaku i pomidorkami.

Porady

Może być podane jako przystawka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy