Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy piwem, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, aby mięso nabrało aromatu.
2.Bakłażana i pomidory myjemy, kroimy na dość grube plastry. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w dużą kostkę.
3.Na drewniane szpadki (można także użyć szpilek do szaszłyków) nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw.
4.Szaszłyki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu szaszłyki oprószamy solą, pieprzem
i bazylią i dekorujemy.
Komentarze