Szaszłyki z faszerowanych pieczarek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szaszłyki z faszerowanych pieczarek to coś innego niż zwykłe szaszłyki, zaskakujące i ciekawe a przede wszystkim bardzo smaczne:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 sztuk pieczarek
    0,30kg fileta z kurczaka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki masła
    0,25kg żółtego sera (gouda)
    pieprz
    sól
    olej

    Dodatkowo:
    patyczki do szaszłyków
    3 cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta

Szaszłyki z faszerowanych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka zmielić.
  • image-04h7qo9 2. Pieczarki umyć, usunąć trzony, minimalnie wydrążyć wnętrze pieczarki.
  • image-28ywce5 3. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Trzony i resztki z wydrążenia pieczarek pokroić w kostkę podsmażyć z cebulą na maśle dodać czosnek,mięso mielone, doprawić solą i pierzem do smaku. Wystudzić dodać koncentrat pomidorowy i połowę startego żółtego sera, dokładnie wymieszać.
  • image-08fgt3d 4. Paprykę czerwoną i żółta pokroić w paski (1cm na 3 cm) natomiast cebulę w plastry.
  • image-1pmtk68 5. Pieczarki napełnić farszem, nabijać na patyki według kolejności: pieczarka papryka czerwona, cebula, pieczarka, papryka żółta, cebula pieczarka.
    Następnie posypać żółtym serem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni na około 35 minut. Smacznego:)

Porady

Szaszłyki w sezonie można grillować, natomiast jeżeli ktoś ma grill w piekarniku to też polecam :)

Komentarze

Podobne przepisy