Pomysł na marynatę do tego mięsa podpatrzyłam u Jana Kuronia :)
Składniki:
55 dag piersi z indyka
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
solidna szczypta ostrej papryki w proszku
czubata łyżeczka curry
olej do posmarowania płyty grilla
sos jogurtowy sporządzony według przepisu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa
Szaszłyki z piersi indyka w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem.
2.Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa.
3.Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa.
4.Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca.
5.Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc).
Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków.
Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki.
6.Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki.
7.Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.
Komentarze