Chrupiące szparagi ze smażoną na maśle pastą jajeczną z naką pietruszki.Podane w ten sposób mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.
Składniki:
0,5 kg zielonych szparagów
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła klarowanego
sól , pieprz
cukier
Szparagi po flamandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć , odłamać lub odciąć zdrewniałe końce.
W garnku zagotować wodę z cukrem i solą , gotować szparagi 5 min umieszczając je na stojąco tak by główki nie dotykały wody.
2.Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego , smażyć na wolnym ogniu szparagi przez 2-3 min , zdjąć z patelni.
3.Jajka obrać ze skorupek , pokroić w drobną kostkę , wymieszać z natką pietruszki.
Na patelni po smażeniu szparagów rozgrzać kolejną łyżkę masła , smażyć jajka z natką pietruszką co chwila mieszając aż powstanie lekko kremowa konsystencja.Doprawić sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
Pastę jajeczną przełożyć na szparagi.
Komentarze