Szparagi z sosem muślinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejny przepis na szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
    sól
    szczypta cukru
    70 g śmietany kremowej
    150 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki wytrawnego białego wina
    1 łyżka soku cytrynowego
    biały pieprz

Szparagi z sosem muślinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi z sosem muślinowym 1. Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu ok.20 minut.

    Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem. Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
    Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną. Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy