Szparagi zapiekane

0 (0 ocen)

  • 50 min

uwielbiam szparagi pod każdą postacią, a to jeden z moich sposobów ich przyrządzenia

  • 50 min

Składniki:


  • białe szparagi, ok 1 kg
    Mąka pszenna, 2 łyżki
    mleko, 1,5 szklanki
    ser żółty, 15 dag
    masło, 3 łyżki
    sól, pieprz, do smaku

Szparagi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07a649v 1. Szparagi cienko obrać na całej długości,odcinając zdrewniałe końcówki, gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5- 10 minut.
  • image-1qo5fll 2. Zrobić sos beszamelowy : 3 łyżki masła rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącego mleka, dodaję 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz i dobrze rozprowadzam trzepaczką by nie powstały grudki, na koniec wsypuję starty na grubych oczkach żółty ser.
  • image-1md634s 3. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem układam odsączone szparagi, zalewam beszamelem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy