Szpinakowa jaglanka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne i zdrowe połączenie delikatności kaszy z wyrazistością szpinaku doprawionego czosnkiem, nuta musu z awokado i czerwonym pesto

  • 20 min

Składniki:

  • Szpinak mrożony (brykiet) 450 g
    kasza jaglana 1 szklanka
    cebula- jedna duża
    czosnek 2- 4 ząbki
    120 g fety
    sól, pieprz
    oliwa aromatyzowana chilli
    mus z awokado ( zmiksowane awokado z czosnkiem i solą)
    łyżka czerwonego pesto (może być ze słoiczka)

Szpinakowa jaglanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy ostrą oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy całość

    W drugim garnku szklankę przepłukanej na sicie kaszy zalewamy dwoma szklankami wrzątku, solimy i gotujemy aż kasza wypije całą wodę

    Na patelnię dorzucamy szpinak, odparowujemy go z wody, solimy,dodajemy czosnek i rozdrobnioną fetę, pieprzymy do smaku

    Ugotowaną kaszę przerzucamy do patelni, wszystko dokladnie razem mieszamy

    Ciepłe przerzucamy do małych miseczek z których na talerzu robimy "babki". Wierzch wykańczamy czerwonym pesto oraz musem z awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy