Szpinakowa z jajkiem i grzankami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupka powstała z potrzeby chwili, musiałam wykorzystać resztę szpinaku ;) Jest pożywna i smaczna.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 l wody
    100 g serka topionego śmietankowego
    1 mała marchewka
    kawałek pietruszki, pora i selera
    3 średniej wielkości ziemniaki
    kilka kawałków mrożonego szpinaku w brykiecie
    natka selera i pietruszki
    gałka muszkatołowa
    1 kostka rosołowa
    1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
    ostra papryka w proszku
    4 jajka
    sól
    pieprz
    1 bułka paluch z serem i ziołami

Szpinakowa z jajkiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinakowa z jajkiem i grzankami 1. Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, selera, pora i pietruszkę. Zagotować, następnie dodać szpinak i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa będą w połowie ugotowane dodać serek topiony, odrobinę gałki muszkatołowej, ostrej papryki oraz poszatkowanej natki selera. Na koniec dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo a z bułki zrobić grzanki. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy