Zupka powstała z potrzeby chwili, musiałam wykorzystać resztę szpinaku ;) Jest pożywna i smaczna.
45 min
Składniki:
1 l wody
100 g serka topionego śmietankowego
1 mała marchewka
kawałek pietruszki, pora i selera
3 średniej wielkości ziemniaki
kilka kawałków mrożonego szpinaku w brykiecie
natka selera i pietruszki
gałka muszkatołowa
1 kostka rosołowa
1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
ostra papryka w proszku
4 jajka
sól
pieprz
1 bułka paluch z serem i ziołami
Szpinakowa z jajkiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, selera, pora i pietruszkę. Zagotować, następnie dodać szpinak i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa będą w połowie ugotowane dodać serek topiony, odrobinę gałki muszkatołowej, ostrej papryki oraz poszatkowanej natki selera. Na koniec dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo a z bułki zrobić grzanki. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze