Co tu dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :)
Składniki:
Składniki :
około 1,5 litra wody
5 średnich kartofelków
1/2 małej marchewki
1/2 pietruszki
kawałek pora dosł 2cm
skrzydełko z kurczaka
szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki )
jarzynka naturalna z sola morską
pieprz i sól ewent. jeszcze
cytryna
kwaśna śmietana 18 %
Zupa szpinakowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie dokładamy resztę jarzyn dodajemy tez jarzynki i ewent. soli, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż kartofle będą zaczynały się robić miękkie ( u mnie to trwało z 15 min )
Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki:
2.Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy.
Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min.
Smacznego !
Komentarze