Farsz:
450g mrożonego szpinaku (świeży jest jeszcze lepszy ale ja robię z mrożonego)
1 mała cebula
masło do podsmażenia
sos do warzyw na ciepło do szpinaku(czosnkowo-serowy)
Szpinakowe pierogi moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz :
Cebulkę podsmażamy na masełku. Następnie dodajemy mrożony szpinak ,kiedy będzie już gotowy to do takiego gorącego dodajemy sos na ciepło przygotowany według przepisu na opakowaniu.Dodajemy sól i pieprz do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąką dodajemy sól ,masło i wrzącą wodę.Wyrabiamy ciasto. (z takiej porcji ciasta zrobię ok 30 pierogów)
3.Rozwałkowujemy ciasto wycinamy koła ,kładziemy farsz i sklejamy.Gotujemy w osolonej wodzie .Podajemy z rozpuszczonym masełkiem i pokrojoną pietruszką .
Porady
Żeby ciasto nie wysychało dobrze jest przykryć je gorącym talerzem lub lekko podgrzać je w mikrofali ,a będzie dalej elastyczne :)
Komentarze