Szpinakowe pierogi Moniki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Dzięki cienkiemu i elastycznemu ciastu, pierożki rozpływają się w ustach.

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    płaska łyżeczka soli
    1,5 łyżki masła
    1 szklanka wrzącej wody

    Farsz:
    450g mrożonego szpinaku (świeży jest jeszcze lepszy ale ja robię z mrożonego)
    1 mała cebula
    masło do podsmażenia
    sos do warzyw na ciepło do szpinaku(czosnkowo-serowy)

Szpinakowe pierogi moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos na ciepło do szpinaku
1. Farsz :
    Cebulkę podsmażamy na masełku. Następnie dodajemy mrożony szpinak ,kiedy będzie już gotowy to do takiego gorącego dodajemy sos na ciepło przygotowany według przepisu na opakowaniu.Dodajemy sól i pieprz do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Pierogi 2. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąką dodajemy sól ,masło i wrzącą wodę.Wyrabiamy ciasto. (z takiej porcji ciasta zrobię ok 30 pierogów)
  • Pierogi ze szpinakiem 3. Rozwałkowujemy ciasto wycinamy koła ,kładziemy farsz i sklejamy.Gotujemy w osolonej wodzie .Podajemy z rozpuszczonym masełkiem i pokrojoną pietruszką .

Porady

Żeby ciasto nie wysychało dobrze jest przykryć je gorącym talerzem lub lekko podgrzać je w mikrofali ,a będzie dalej elastyczne :)

Komentarze

Podobne przepisy