ok. 0,7 kg piersi z kurczaka
200 ml śmietany 12%
szpinak (mrożony) ok. 4-5 kostek lub wg uznania
masło
czosnek- 2 ząbki
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki kartoflanki
woda
olej
Szpinakowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet pokroić w paseczki lub kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
2. Smażyć na patelni.
3. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać mrożone kostki szpinaku,przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić do miękkości.
4. Gdy kurczak już będzie podsmażony zalać go wymieszaną z 100 ml wody śmietaną.
5. Dodać szpinak i wszystko wymieszać.
6. Zaciągnąć mąką.
Komentarze