Szpinakowy kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem wielbicielką szpinaku pod każdą postacią od koktajli po ciasta szpinakowe. Znudzona tradycyjnym zielonym podaniem szpinaku zaczęłam kombinować i wyszło coś pysznego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    Jajko
    Bułka tarta
    Olej do smażenia

    Farsz szpinakowy:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 opakowanie sera feta
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    Masło
    Pieprz

Szpinakowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Myjemy filet z kurczaka i filetujemy ją po czym rozbijamy tak aby można zwinąć z nich roladkę. Po czym posypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka.
    2. Kroimy w kosteczkę cebulę i wrzucamy ja na patelnie z roztopionym masłem, do tego dorzucamy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy cebulka z czosnkiem będą miały kolor złoty dodajemy opakowanie szpinaku i mieszamy, kroimy ser feta w kosteczkę i dodajemy do całości. Gotujemy na wolnym ogniu by ser feta rozpuścił się i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    3. Tak przygotowany farsz nakładamy na pierś z kurczaka po czym zawijamy z niej roladkę i wykałaczkami spinamy by roladka nie rozpadła się podczas smażenia.
    4. Następnie obtaczamy roladkę w jajku i bułce tartej i smażymy na złocisty kolor..
    5. Podajemy z ziemniakami oraz sałatką.

Porady

Ser feta który dodajemy do farszu sam w sobie jest bardzo słonym, więc warto przed podaniem sprawdzić czy farsz juz sam w sobie nie jest za słony.

Komentarze

Podobne przepisy