Szybka zupa serowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - woda: 1.5 litra
    - serek topiony (typu ementaler (po 100 g)): 8 sztuk
    - por (biała część): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - sól, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie do smaku: 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki
    - chleb (kromki): 2 sztuki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki

Szybka zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę — powoli, bo jest gorąca — i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.
  • 2. Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.
  • 3. Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy