Szybki torcik śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Może dekoracja kiepska ale szybciutko i smacznie.

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto

    jajka 4 szt
    mąka 1 szkl z czubkiem
    cukier 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na masę śmietanową

    mleko 30 ml
    śmietana Śnieżka 2 op
    żelatyna 1 kopiasta łyżeczka

    dodatkowo

    powidła jabłkowo borówkowe
    truskawki ok 1 kg
    poncz

Szybki torcik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier i żółtka a na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy i piec ok 30 min w 180 stopniach.

    Ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.

    Truskawki obrać, opłukać i osączyć.

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.

    Śmietanę przygotować wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodać żelatynę. Trochę śmietany odłożyć.

    Spodnią część biszkoptu lekko nasączyć ponczem i położyć połowę śmietany. Zasypać truskawkami i wyłożyć drugą część śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko nasączyć ponczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy