Szybki torcik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier i żółtka a na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy i piec ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Truskawki obrać, opłukać i osączyć.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.
Śmietanę przygotować wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodać żelatynę. Trochę śmietany odłożyć.
Spodnią część biszkoptu lekko nasączyć ponczem i położyć połowę śmietany. Zasypać truskawkami i wyłożyć drugą część śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko nasączyć ponczem.
Komentarze