Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardziej sycąca wersja arabskiej sałatki.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchego bulguru,
    szklanka gorącej wody,
    pół dużej papryki,
    mała cebula,
    duży pomidor,
    2 ogórki gruntowe,
    puszka tuńczyka (w kawałkach),
    2 jajka na twardo,
    opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
    sok z cytryny (do smaku),
    pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
    2-3 łyżki posiekanej kolendry,
    1-2 łyżki posiekanej mięty
    kilka łyżek oliwy,
    sól, pieprz

Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulgur zalać wodą, przykryć i poczekać około 20 minut, aż wchłonie płyn i zmięknie. Pomidory i ogórki pozbawić pestek. pokroić wraz z papryką i jajkami w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy