Tagiatelle z kurkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne,kremowe poprostu pyszne! Warto spróbować!

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g kurek
    1/2 łyżki masła
    1 mała cebulka, pokrojona w drobną kostkę
    1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego, przeciśniętego przez praskę
    pieprz czarny
    sól
    100 ml białego, wytrawnego wina
    tymianku, na czubku noża
    200 ml śmietanki kremówki
    do posypania: świeżo utarty parmezan

Tagiatelle z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki umyć, większe przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
    Na rozgrzaną patelnię dodać masło, gdy się roztopi, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurki, czosnek i pieprz. Posolić do smaku, dodać wino oraz tymianek i dusić do miękkości, aż płyn w połowie odparuje. Dodać śmietankę, dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z tagliatelle, całość posypać świeżo utartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy