Tagiatelle z zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny pomysł na szybki i lekki obiad. Smakuje całej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron tagiatelle pełnoziarnisty
    ser mozarella w kuleczkach
    małe pomidorki
    składniki na pesto:
    - 2 garście listków rukoli
    - 2 garście listków bazylii
    - garść orzechów nerkowca lub słonecznika
    - 8 łyżek oliwy z oliwek (jeśli będzie zbyt gęste dodać więcej)
    - 10 łyżek świeżo startego parmezanu
    - ząbek czosnku
    - szczypta soli i pieprzu
    - oregano

Tagiatelle z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron
  • 2. Wszystkie składniki na pesto zblendować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać więcej oliwy z oliwek.
  • 3. Pesto wymieszać z makaronem. Podawać z przekrojonymi na pół pomidorkami i kuleczkami mozzarelli. Całość posypać parmezanem i przyozdobić listkiem świeżej bazylii.

Porady

Do dania świetnie pasuje czerwone wino. Idealne danie na kolację we dwoje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy