Tagliatelle z karczochami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
    pół małej czerwonej cebuli
    150 g surowego wędzonego boczku
    300 g serc karczochów (użyłem mrożonych)
    20 ml białego wytrawnego wina
    szczypta szafranu
    3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    sól
    pieprz
    starty parmezan

Tagliatelle z karczochami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
    Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem.
    Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy