Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione

0 (0 ocen)

  • 40 min

Makaron lubi większość. Przepis z magazynu Kuchnia. Warto spróbować, nam smakowało bardzo.

  • 40 min

Składniki:


  • 200 g solonego masła
    1 pomarańcza
    3 żółtka
    100 g przegrzebków
    400 g makaronu tagliatelle
    1 pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz

Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione 1. Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem.
    Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków.
    Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy.
    Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy