Zabaglione

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniały włoski deser, który jest tak pyszny,że aż cieżko przekazać to słowami!Przepis zdradziła moja przyjaciółka,ktora czesto bywa we Włoszech,ja rozsmakowałam się w nim!Naprawde warto spróbować!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier drobny: 150 gramów
    - wino białe deserowe: 100 mililitrów
    - biszkopty podłużne: 200 gramów

Zabaglione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę,wstawić na parę(by nie dotykała wody) miskę z jajkami,żółtkami i cukrem - ubijać mikserem ok.10min.az masa zrobi się biała,dolewać stopniowo wino,małymi porcjami i ciągle ubijać jeszcze 10min.az krem zrobi się gęsty i puszysty,zdjąć miskę z pary i ubijać jeszcze 3min.Wyłożyc krem do szklaneczek lub małych miseczek,podawać z biszkoptami.SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy