Tahini, tahina - pasta sezamowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tahini - masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Wykorzystywana na wielu potraw m.in hummusu i baba ghanoush. Idealna do mięsa, świeżych warzyw, a przede wszystkim do "maczania" pity

  • 10 min

Składniki:

  • 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki oleju sezamowego
    woda źródlana

Tahini, tahina - pasta sezamowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewać, aż lekko się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć. Trzeba uważać by go nie przypalić, bo będzie gorzki i niejadalny. Przesypać do miseczki, ostudzić. Wsypać do malaksera i stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy