Tapenada

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka pasta z czarnych oliwek, idealna do chleba, czy jako marynata.

  • 15 min

Składniki:

  • - 20 czarnych oliwek
    - 10 filecików anchois
    - 1 ząbek czosnku
    - łyżka kaparów
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - odrobina tymianku (opcjonalnie bazylii )
    - opcjonalnie skórka z cytryny

Tapenada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tapenada 1. Nie ma tu wielkiej filozofii :). Czosnek obieramy, skórkę cytryny parzymy. Oliwki, kapary i anchois odsączamy z zalew. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy jak tylko chcemy - z pieczywem, warzywami...opcji jest wiele :).

Porady

Pastę możemy przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu. Jest idealna jako marynata np. do kurczaka.

Komentarze

Podobne przepisy