Tarta agrestowa

0 (0 ocen)

Tarta ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest delikatnym kremem na bazie serka homogenizowanego. Słodko - kwaśna tarta, jest lekka i pyszna.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    200 g mąki
    100 g masła
    3 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko

    Oraz
    1 galaretka agrestowa
    1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (ok.180g)
    Agrest

Tarta agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko. Szybko wyrabiamy ciasto.
  • 2. Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (na spód formy oraz na boki na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawiamy do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w około 350ml wody i zostawiamy, by lekko stężała.
    Serek homogenizowany łączymy z połową tężejącej galaretki i wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy agrest i zalewamy resztą galaretki. Tarte chłodzimy przed podaniem.

Porady

W przepisie można wykorzystać dowolny smak galaretki i dowolne owoce (świeże lub mrożone).

Komentarze

Podobne przepisy