Tarta agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko. Szybko wyrabiamy ciasto.
2.Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (na spód formy oraz na boki na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawiamy do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.
3.Galaretkę rozpuszczamy w około 350ml wody i zostawiamy, by lekko stężała.
Serek homogenizowany łączymy z połową tężejącej galaretki i wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy agrest i zalewamy resztą galaretki. Tarte chłodzimy przed podaniem.
Porady
W przepisie można wykorzystać dowolny smak galaretki i dowolne owoce (świeże lub mrożone).
Komentarze