Tarta brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając stopniowo śmietanę. Po wyrobieniu ciasta zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
2.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wkładamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180st do zrumienienia.
3.FARSZ
Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy brokuły i pokrojony ser feta.
4.Na tak przygotowany i lekko przestudzony spód wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną i układamy po całości plastry żółtego sera.
Pies około 40 min w 180 st.
Komentarze