Tarta czekoladowo- porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto, orzeźwiające owoce oraz słodkie wykończenie w postaci czekolady to moja propozycja na pyszny, letni deser! Dodatkowo, ten niezwykły smak uzyskujemy małym nakładem pracy:). Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 12x36 cm
    Ciasto:
    • 200 gram mąki,
    • 110 gram masła,
    • 3 żółtka,
    • 35 gram cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    • 250 gram czarnej porzeczki,
    • 1 łyżka cukru kryształu,
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 90 gram białej czekolady,
    • 1 łyżka kaszy manna,

Tarta czekoladowo- porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. OWOCE: Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem kryształem. .
    CIASTO:
    Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.
  • gotowe ciasto 2. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach do powstania jednolitego ciasta
  • posypanie ciasta kaszą 3. Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki przygotowanej formy. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie ciasto oprószamy kaszą manna. Kasza wchłonie nadmiar powstałego soku podczas pieczenia.
  • nałożenie owoców 4. Przygotowanymi wcześniej owocami wykładamy środek naszej tarty. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
    Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy.
  • rozpuszczanie czekolady 5. WYKOŃCZENIE:
    Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wykonujemy zygzaki na przestudzonej tarcie. Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy