Kruche ciasto, orzeźwiające owoce oraz słodkie wykończenie w postaci czekolady to moja propozycja na pyszny, letni deser! Dodatkowo, ten niezwykły smak uzyskujemy małym nakładem pracy:). Polecam.
Tarta czekoladowo- porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.OWOCE: Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem kryształem. .
CIASTO:
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.
2.Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach do powstania jednolitego ciasta
3.Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki przygotowanej formy. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie ciasto oprószamy kaszą manna. Kasza wchłonie nadmiar powstałego soku podczas pieczenia.
4.Przygotowanymi wcześniej owocami wykładamy środek naszej tarty. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy.
5.WYKOŃCZENIE:
Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wykonujemy zygzaki na przestudzonej tarcie. Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła i gotowe.
Komentarze