Tarta serowo-porzeczkowa

0 (0 ocen)

tarta jest lubiana przez cało moją rodzinie

Składniki:

  • Słodki spód:
    220 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła/ margaryny
    1 jajko
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1/2 kg sera mielonego
    125 g margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    1 szklanka cukru kryształu

    Beza:
    3 białka
    1 szklanka cukru kryształu

    dodatkowo mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Tarta serowo-porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania spodu:
    Mąkę, cukier, sól oraz zimne masło posiekać nożem na drobne kawałki. Następnie dodać jajko i jak najszybciej ugniatać ręką na miarę jednolitej masy. Kulkę ugniecionego ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i wyłożyć w forme do tarty. Lekko ugnieść, a potem nakłuwać dość gęsto widelcem, dzięki temu nie będzie się podnosić w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 -25 minut.
  • 2. Sposób przygotowania masy:
    Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Do utartej margaryny dodać ser i jajko, ucierać aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  • 3. Na wcześniej upieczony spód wyłożyć dżem porzeczkowy, wylać już gotową masę serową. To wszystko piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, wszystko ubijać do czasu kiedy cukier dobrze się rozpuści. Na upieczone już ciasto wyłożyć pianę łyżką, albo rękawem cukierniczym jak w moim przypadku, po wyłożeniu piany piec przez 10-15 minut w 180 stopniach.

    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy